You are here:

Пътят към свободата в бизнеса

shutterstock_631187453-2048x1365
Business Doctors Bulgaria

Време за четене: 3 минути

Споделете

Нека се върнем към фундаменталния въпрос: Защо започваме собствен бизнес?

В началото всички ние сме водени от своя ентусиазъм и желание да бъдем свободни:

  • Да бъдем финансово независими
  • Да се освободим от оковите на работното време и контрола от началника/директора
  • Да имаме свободата да взимаме решения и да се насочваме в посоката, която знаем, че е правилна
  • Да имаме свободата да работим, когато искаме и с когото поискаме

Всички ние искаме да постигнем свобода, особено в бизнеса и в тази връзка бихме желали да Ви разкажем кратката история на един наш клиент:

По време на първата ни среща той ни попита: „Можете ли да ми помогнете да намаля размера на бизнеса си?“. Това беше неочакван за нас въпрос. Първата ни реакция беше да си помислим как ще изглежда това във визитната ни картичка:

„Business Doctors намалява размера на бизнесите“

Това заявлениебез съмнение, би било обект на много дискусии. 

Колко от Вас обмислят да намалят размера на бизнеса си?

Разбира се, не много. В повечето случаи, бизнес собствениците желаят да се разрастват, усъвършенстват и да развиват пълния потенциал на своите компании, за да вървят напред по пътя на успеха.

Но нека се върнем към краткия ни разказ. Нашият клиент е стартирал своя бизнес преди повече от 12 години. Той го е изградил и превърнал в успешен, печеливш и с добра репутация. Въпреки, че ни изненада с въпроса си, молбата му не беше необичайна.

Понякога бизнес собствениците могат да се окажат в ситуация, в която да имат усещането, че бизнесът ги поглъща. В тези случаи те копнеят за времената, когато са имали повече свобода и бизнесът им е бил по-малък, по-лесен за управление и контрол. Като част от екипа на голяма корпорация, клиентът ни, воден от стремежа си към свобода, решава да се откаже от натоварения корпоративен живот и да създаде нещо собствено. Да постигне баланс между работата и личния живот, да изгради нещо, с което да се гордее и което да остави на децата си в бъдеще. Но какво се е случило в действителност?

Реалността често се разминава от очакванията ни. Ако се замислите отново за Вашите лични стремежи, когато сте започвали собствен бизнес и погледнете през призмата на настоящата Ви реалност, то тогава нека Ви попитаме?

Какво се случва сега? Бизнесът се развива, Вие сте успешни, печелите добре, но къде се намирате в момента: Станахте ли по-свободни? Започнахте ли да работите по по-малко от 8 часа? Започнахте ли да работите с когото желаете или…?

Ако сте постигнали финансова независимост, то това е достатъчно ли е или може би сте попаднали в “капана” на своя бизнес, точно като нашия клиент?

Но защо се случва така? Къде грешим?

Да се опитаме да разберем предизвикателствата

Искахме да чуем неговата история, за да можем да разберем предизвикателствата, пред които е изправен. 

Нашият клиент беше перфекционист и имаше много високи стандарти за нивото на обслужване на клиентите. Това е добре за бизнеса, тъй като клиентската удовлетвореност е важен фактор за устойчивото му развитие, но като перфекционист, собственикът вярваше, че никой друг не може да предостави услугата толкова добре, колкото него. Той беше човекът за клиенти, служители и доставчици. 

Но с развитието на бизнеса си открива, че има малко време да управлява важните неща, тъй като е ангажиран с ежедневните задачи. За щастие той знаеше, че трябва да отстъпи и да направи промени. 

Той прави първата стъпка и наема търговски директор, който да се справя с нарастващия обем оферти. Първоначално това премахва част от заетостта му.  Проблемът е, че новият търговски директор върши фантастична работа и бизнесът нараства с още 50% в рамките на една година. Вместо да продължи и да делегира ежедневните задачи на своя персонал, нашият предприемач се ангажира още повече и работи 7 дни в  седмицата, по 10-12 часа всеки ден. Увеличаването на работното натоварване на собственика, обаче, не гарантира устойчив растеж на компанията, тъй като то не може да бъде запазено в дългосрочен период. 

Въпреки нарастващите приходи и печалба, липсата на организационна структура, която да отговаря на този растеж, не допринася за повишаване на стойността на бизнеса. 

Ние от Business Doctors знаем, а може би и Вие, че ръстът на печалбата и повишаването на стойността на бизнеса са две различни неща! 

Печеливш бизнес не е равно на стойностен бизнес

Има много фактори, които влияят на стойността на бизнеса. Те са взаимно свързани и всички те имат отражение върху Вашата бизнес оценка.

Един от тях е Вашата бъдеща печалба и колко надеждни са прогнозите за нейния ръст.

Друг основен фактор, който влияе върху стойността, е зависимостта на бизнеса от своя собственик: колко независим е бизнесът от собственика, а не обратното. Създаването и изграждането на бизнес, който функционира ефективно и независимо от Вас, в крайна сметка Ви осигурява не само стойностен бизнес, но и личната свобода, към която може да се стремите.

Това е свобода да се отдръпнете и управлявате чрез делегиране на права на Вашия екип, свобода да увеличите мащаба на бизнеса, свобода да продадете бизнеса или свобода да предадете бизнеса на Вашите наследници или бъдещото поколение от мениджъри. В крайна сметка Вие имате свободата на избора.

Историята на нашия клиент завърши с позитивен край. С наша помощ той се научи как да отстъпи крачка назад, така че бизнесът да може да функционира без него. И днес неговата компания продължава да расте.

Повече информация

Ако и Вие искате да създадете стойностен и устойчив бизнес и да откриете пътя към свободата в бизнеса, свържете се с нас

Споделете

Други публикации