You are here:

Сега ли е времето за първия служител?

Young,Businessman,Posing,In,Factory.
Business Doctors Bulgaria

Време за четене: 3 минути

Споделете

Вероятно сте изпитали растеж през последните две динамични години и обмисляте дали е време да наемете първия си служител. Как да намерите подходящия момент за тази стъпка? – разберете в следващите редове!

Голяма част от малките компании използват външни изпълнители за дейности като счетоводство, социални медии, създаване на съдържание и т.н.

Ако вие сте част от тях, може би сте забелязали, че някои от тези услуги се вършат на високо ниво, но други не отговарят на очакванията ви. Тези наблюдения ще ви помогнат да се ориентирате какъв да бъде следващият ви ход.

Уверете се, че сте готови

Възможно е да сте осъзнали, че отказът от директен контрол върху бизнеса ви е трудно начинание. Предприемачите често са уверени и устремени да направят всичко според собствените си стандарти, но прекалено големият контрол може да се превърне в задължение и да унищожи бизнеса.

Използвайте опита си като възможност да проучите собствените си силни и слаби страни, тъй като при изграждането на екип е важно да познавате както служителите, които наемате, така и себе си. Ако не сте сигурни в решението за определен кандидат, има външни оценки, които могат да ви помогнат, или може да попитате тези, които ви познават най-добре, за тяхното мнение.

В процес на избора на кадри може да сте разбрали, че наистина не обичате да делегирате. По-добре да разберете това сега, отколкото след като сте наели първия си служители и това ви е излязло изключително скъпо!

Уверете се, че бизнесът е готов

След като оцените вашата лична готовност е време да погледнете към бизнеса си. Дали той е готов за първия служител?

Имате повече работа, отколкото можете да се справите

Решението да наемете човек се основава на количеството работа, която имате в момента и очаквате в бъдеще. Искате да сте подготвени, за да не отказвате на клиенти поради висока натовареност. Инвестициите в маркетинг, които сте направили, за да привлечете клиенти, трябва да бъдат оправдани и тези клиенти да бъдат обслужени.

Каква роля ще има новият служител?

Намирането на един човек, който има опит в обслужването на клиенти, графичния дизайн, маркетинг и счетоводството, може да бъде предизвикателство. Опитайте да разбиете различните задачи, които изпълнявате, в таблица. Напишете видовете дейност в горната част, а вляво напишете нивата на умения, на които се изпълняват тези задачи.

Има ли конкретен набор от умения, от които се нуждаете и нямате време да учите лично?

Избройте и тези.

Защо трябва да обмислите наемането на нов служител?

Получавате оплаквания

Ако постоянно пропускате крайни срокове или получавате оплаквания относно нивото на предоставяне на продукта или услугата, може би е време да намерите някой друг.

Идентифицирали сте потенциални нови потоци от приходи, но нямате достъп до тях

Може би сте намерили нов начин за генериране на приходи, като например нов продукт или услуга, или производство на съществуваща услуга, но не можете да го използвате, защото имате нужда от помощ, за да го разработите.

Не можете да вземете почивка

Или казано по друг начин, можете да си вземете почивка, но не можете да изключите. Много е важно да изчистите ума си и е противопоказно да не си правите почивки. Какъв е смисълът да работите толкова усилено, ако никога нямате време за себе си?

Бихте искали да продадете компанията си един ден

Ще ви е необходима правилната структура, ако искате да продадете вашата компания, а тя ще бъде на практика без стойност, ако зависи от вас. Ако купувач иска да придобие вашия бизнес, трябва да можете да докажете, че може да работи без вас в екипа.

Вашата компания не се разраства

Ако искате висок растеж, наемането на служител може да ви помогне да освободите част от времето си, за да се съсредоточите стратегически върху растежа.

Обобщение

В обобщение, намирането на подходящия служител означава дефиниране на ролята, идентифициране на най-добрия талант, разглеждане на CV, проверка на препоръките, интервюиране и вземане на обосновани решения. Ако сте под толкова голям натиск, че сте готови да наемете първия появил се кандидат или по-лошо, не можете да си го позволите, тогава не наемайте.

Ако искате да научите повече за това как можем да помогнем на Вашия бизнес, свържете се с нас.

Споделете

Други публикации