You are here:

Развивайте бизнеса си както отглеждате дете

pexels-tatiana-syrikova-3932973
Business Doctors Bulgaria

Време за четене: 2 минути

Споделете

Защо решихте да станете предприемач?

При повечето собственици водещият фактор е свободата, която идва от управлението на собствен бизнес:

  • Свободата да решавате как да прекарвате времето си
  • Свободата да избирате с кого да работите и да избягвате хора, които източват вашата енергия
  • Свободата да правите толкова пари, колкото заслужавате

Това желание за свобода често кара собствениците да се стремят към по-голям бизнес, който според тях ще им даде това, което искат. За съжаление, повечето собственици, които се стремят към повече приходи или печалба като основна цел, често имат:

  • По-малко време, защото се то отделя за управление на непрекъснато разширяващ се набор от предложения
  • По-малко свобода, защото сложността неизбежно води до конфликт
  • По-малко пари, защото всички налични пари се реинвестират в растеж

Така че в много отношения разрастването на по-голям бизнес ви отдалечава от крайната ви цел за свобода.

Вместо да мислите за бизнеса си като за нещо, което да натискате да се развива по-усилено и по-бързо, има алтернатива, която може да ви доближи до това, което искате. Мислете за вашия бизнес като за дете, при което ролята ви е да го изградите в самостоятелен възрастен.

Ако целта ви е да създадете бизнес, който може да процъфтява без вас, ще започнете да взимате различни решения. Взискателният клиент, който изисква вашето внимание за своя проект, вече не изглежда толкова привлекателен. Вълнуващият нов продукт, който ще изисква от вас да го продавате лично, вече не изглежда да си заслужава.

Като се фокусирате върху ролята на родител, а не на бизнес управител, изискванията за вашето време намаляват, тъй като служителите ви поемат повече от натоварването. Може също да откриете, че вашият бизнес продава повече, докато изграждате екип от търговци, вместо да разчитате само на себе си. Иронията е, че вашият бизнес може да се окаже по-ценен от друга компания с повече приходи, но където собственикът все още е единственият човек отговорен за продажбите и оперативните процеси.

Увеличаването на приходите и печалбите са ценни за всеки, който разглежда бизнеса отвън, но ако ги направите своя единствена цел, може да се окажете с по-малко от това, което искате.

Отнасяйте се към бизнеса си като към дете, което се нуждае от насоки, за да стане самостоятелен възрастен, а приходите, печалбите и крайната стойност ще дойдат като страничен продукт.

Ако искате да научите повече за това как можем да помогнем на Вашия бизнес, свържете се с нас.

Споделете

Други публикации