You are here:

Антикрехкост и работа от вкъщи

Hand,Holding,Virtual,Reality,Infinity,Symbol,Community,Connection,Of,Metaverse
Business Doctors Bulgaria

Време за четене: 2 минути

Споделете
Може би се чудите какво общо имат антикрехкост и работа от вкъщи и какво всъщност означава антикрехкост. Нека да започнем с кратка аналогия.

Когато една стъклена чаша падне върху твърда повърхност, в повечето случаи се разбива на хиляди парченца.

Всички ние подсъзнателно сме се научили, че стъклото е крехко и не понася стрес. Както знаем, има и чаши, направени от метал или гума, които издържат на стреса от удар в земята. Тези чаши ние ги наричаме здрави. Как бихме нарекли чаша, която при удар в земята става още по-здрава от преди? Не се сещате, защото не можете да си го представите, нали?

Нека да разгледаме и друг пример, който е свързан с монасите от Югоизточна Азия, които преминават интензивна физическа подготовка, в следствие на която светът става свидетел на тяхната издръжливост. Част от тази подготовка е постоянен физически стрес чрез удари върху костите на монасите от малка възраст, в резултат на което техните кости калцифицират и стават по-издръжливи на удари.

Как тази история се отнася към нашия начин на работа и работата от вкъщи?

Станахме свидетели на различни стресови фактори в последните две години – от медицински до изцяло икономически и демографски. За известен период от време физическото присъствие на работа не беше възможно. В следствие на това развитие много компании фалираха и излязоха от пазара – те се оказаха твърде крехки за този стрес. Други компании успяха да се организират, така че нормалната им дейност да продължи както преди – те се оказаха здрави и издръжливи на стрес.

Но кои са най-големите победители от тези стресови фактори? Тези, които успяха да ускорят растежа на своя бизнес благодарение на същия този стресов фактор. Компаниите, които видяха работата от вкъщи като възможност. Ето и следните няколко добри практики, които превърнаха тези компании в антикрехки:

  • Реорганизация на екипите по-близо до оперативните задължения, а не спрямо физическата им локация
  • Отваряне към гъвкаво работно време
  • Оборудване на всички служители с необходимата техника, както и покриване на разходи за увеличаване на уменията за работа с различни софтуери
  • Окуражаване на служителите да използват времето, освободено от липсата на пътуване до работа, за допълнителни спортни занимания

Всички тези практики са обвързани пряко с ценностите на компаниите и мястото, което служителите заемат в тях. Крайният резултат за компаниите, които се възползват от тези практики е по-висока производителност и по-доволни клиенти. Както можем да забележим, тези практики не са обвързани с голям финансов ресурс – те разчитат на иновативността и ценностите на компанията, които да изградят конкурентното ѝ предимство.

В крайна сметка, за да излезем над конкуренцията, ние трябва да се стремим не само да оцелеем, но и да спечелим от всяка една криза и всеки един стресов фактор около нас. Това ще ни направи антикрехки и победители.

„Основната илюзия в живота е, че непредвидимостта е риск и нещо лошо " - Насим Талеб, автор на книгата "Антикрехкост"

Ако искате да научите повече за това как можем да помогнем на Вашия бизнес, свържете се с нас.

Споделете

Други публикации