You are here:

Стратегия за всеки бизнес: Без стрес

shutterstock_1277177329
Business Doctors Bulgaria

Време за четене: 3 минути

Споделете

Страхувате ли се да изготвите стратегия?

Наясно сме, че разговорите за стратегия правят много бизнес лидери предпазливи. В края на краищата светът е пълен с превъзбудени консултанти, които много обичат да говорят за „стратегия“ и Ви изпращат красиво изработен документ и сметка.

Стратегията има значение и не трябва да се допусне да стане “мръсна” дума в бизнеса. Всъщност това е толкова важно, че си струва да се каже какво означава: една полезна дефиниция го описва като усилието за усвояване на външните възможности на база на вътрешните способности. Трябва да добавите към това и нашето убеждение, че правилният вид стратегия също е нещо, което бизнесът и неговите лидери трябва да следват и да изповядват.

След като вече знаете, че стратегията не трябва да бъде плашеща,  как ще промените съзнанието си, за да подготвите стратегия за Вашия бизнес?

Ето нашите основни съвети:

1. Вдъхновете се

Без съмнение много собственици на по-малки бизнеси смятат, че на теория стратегията звучи като нещо хубаво, но и малко корпоративно, асоциирайки я с липса на фокус върху ежедневните задачи и абстрактно мислене.

Къде точно се вписват вдъхновението или страстта? Още в началото! Смятаме, че това е отправна точка за всичко. Компаниите се основават на страст и вяра. Целта за създаването на нова стратегия за бизнеса е да възроди отново тази страст и вяра в бизнеса и да определи посоката му на развитие. Прилагайте го по структуриран начин всеки ден.

Използването на цялото това ноу-хау и ентусиазъм не е нещо, което може да се постигне с един гигантски трансформиращ скок. Правейки много малки промени в различни области скоро ще доведе до големи резултати.

След като пътуването започне, водено от истинска страст и ентусиазъм, може да се изненадате колко бързо положителната промяна ще последва.

2. Яснота вместо усложнение

Много фирми започват сравнително просто и стават все по-сложни и по-предизвикателни за управление.

Бизнесът обикновено е доста прост – и когато започнете да чувствате, че се случва твърде много и нещата са извън контрол, тогава е време отново да опростите нещата.

Как? Като продължите със създаването на стабилна стратегия, която започва с Вашите страсти и разглежда подробно бизнеса от всички страни:

  • Силни и слаби страни
  • Продукти или услуги
  • Клиенти и техните нужди
  • Хората
  • Конкуренция на пазара
  • Вашите стремежи като лидер

Целта на този вид анализ не е просто да се създаде актуален списък на главните точки. Целта е започнете да осмисляте детайлите и след това да предприемете сериозни стъпки относно промяната. Направете необходимата промяна.

3. Накарайте вашата стратегия да оживее!

Базирано на нашия опит, основният ресурс, от който се нуждаете, за да движите нещата в правилната посока, е ВРЕМЕТО. Достатъчно време, за да оставите настрана всички оперативни проблеми, да спрете и да помислите.

4. Започнете с ден

Колко време ще отнеме? Отделянето на един пълен ден е чудесна първа стъпка. Кога за последен път всички собственици и управители на компанията се събраха за ден, отдаден на средносрочните до дългосрочни планове за бизнеса? По всяка вероятност това е било преди известно време или може никога да не се е случвало. Дори ако това се случва рядко, наистина ли са съсредоточени върху стратегията или се превръща в говорилня и всички се оплитат в оперативни въпроси?

Един от начините да се гарантира, че един такъв ден, прекаран в разговори не е загубен, е като бъде привлечен външен човек, който да улесни процеса и да се увери, че фокусът няма да бъде изместен. Точно както някои директори могат да внесат нови перспективи в някои заседателни зали, така и да имате някой, който е независим и фокусиран върху задачите на този ден може да доведе до конструктивен разговор за всички.

Следващи стъпки

В началото, изграждането на всяка стратегия може да Ви се струва непреодолимо. Въпреки това, ние се надяваме, че тази статия е премахнала поне част от стреса свързан с тези първи стъпки от изграждането на стратегия.

Ако искате да научите повече за това как можем да помогнем на Вашия бизнес, свържете се с нас.

Споделете

Други публикации