You are here:

Бизнес стратегия: Защо изграждането на стратегия за растеж на бизнеса е толкова важно?

Бизнес стратегия: Защо изграждането на стратегия за растеж на бизнеса е толкова важно?
Business Doctors Bulgaria

Време за четене: 3 минути

Споделете

Какво е бизнес стратегията?

Бизнес стратегията, или както  я наричат  “ДНК” на компанията, формира основата на предприятието.  Бизнес стратегията е интегриран модел за действие, съставен от  набор от правила за вземане на решения и е  предназначен за постигане на целите и приоритетите на компанията. Тя показва посоката и обхвата на дейностите, които бизнесът планира да предприеме в дългосрочен план, за да постигне целите си и да придобие конкурентно предимство.

С други думи, това е план за действие за постигане на успех в бизнеса и начин за придвижване към желаното развитие на предприятието в бъдеще.

Можем да сравним Бизнес стратегията с пътна карта, която ни показва желаната дестинация и как да стигнем до нея. В крайна сметка, кой би тръгнал на пътешествие, без да има представа накъде отива  и как ще стигне?

Какви са ползите от изграждане на стратегия за растеж на бизнеса:

Създаването на стратегия за растеж ще Ви помогне да насочите Вашия бизнес към постигане на желаните от Вас резултати и ще Ви предостави ефективна рамка за позитивна промяна.

Ефективната бизнес стратегия помага на компанията да постигне дългосрочен успех. В основите на стратегическия план за действие се поставят целите за бъдещото развитие на компанията. За определянето на тези цели се изисква задълбочен стратегически анализ. Изготвянето на официален стратегически план дава възможност на компанията да следи изпълнението на своите зададени цели и да осигури постоянно развитие.   Компаниите, които нямат изготвени бизнес стратегии, са много по-податливи на натиск от променящите се пазарни условия.

Нека отново приложим примера с пътната карта за нашето пътешествие и приемем, че тя ни води към желаната от нас дестинация. При тази хипотеза можем също да приемем, че ако излезем от правилната посока, то точно тази карта отново ще ни покаже правилния път. Подобна е ситуацията и в бизнеса. Изготвеният ефективен стратегически план служи като ориентир, и въпреки трудностите по пътя, винаги ще се намират и вземат правилни решения.

Изненадващо проучване, проведено от Barclays Великобритания, разкрива обаче, че  47% от собствениците на малък бизнес нямат официална стратегия за подкрепа на   своя бизнес, общо 25% имат неформален устен бизнес план, а 23% от тях нямат никакъв план.  

Ако приемем, че бизнес стратегията е фундаментален план за успех, то тогава следва да си зададем въпроса:

Защо бизнес стратегията често се пренебрегва?

Изготвянето на стратегия е съвкупност от аналитични процеси. Самото създаване на такъв вид план не е трудно, но изисква време. Когато сте заети с управлението на бизнес, това става предпоставка за преразпределение на приоритетите. Когато неотложните дела се изпречат на пътя на важните, фокусът често се  губи.

В минали дни безграничната енергия, ентусиазмът и упоритата работа бяха достатъчни, за да се постигне успех. В днешни дни това не е достатъчно. Бизнесът става все по-натоварен и забързаният начин на живот все повече се отразява. Много собственици откриват, че просто нямат време да се отдръпнат от заетото си ежедневие и да отдадат вниманието си на изграждането на дългосрочна бизнес стратегия за своите предприятия. Понякога, въпреки наличието на желание, изграждането на стратегия се превръща в лукс, който те не могат да си позволят.

Повечето собственици на успешен и развит бизнес са такива, именно защото са посветили времето си в разработване на ефективен дългосрочен план за действие. Разбира се, всяка бизнес стратегия е индивидуална и не винаги води до успешен резултат.  Точната формула за ефективна бизнес стратегия зависи само от Вас.

Ако искате да разберете повече за основните на компанията, които се извеждат по време на стратегическото планиране прочете повече в нашите статии за бизнес визия, бизнес мисия и ценности.

Как можем да ви помогнем:

Стратегическият преглед на Business Doctors ще Ви осигури:

  • Рамка за вземане на информирани решения
  • Здрава основа за по-детайлно планиране
  • Яснота, когато обяснявате бизнеса на други заинтересовани страни, за да ги информирате, мотивирате и включите
  • Сравнителен анализ и мониторинг на изпълнението
  • Позитивни стимули за промяна и ясна посока за растеж
  • Конкретен план на действие за изпълнение на нова стратегия
  • Практически подход към стратегическо планиране

Натиснете тук, за да си запазите среща с нас и заедно да трансформираме Вашия бизнес!

Споделете

Други публикации